Sałatka do wódeczki

Przed każdym spotkaniem rodzinnym czy towarzyskim zaczynam poszukiwać pomysłów na sałatki... Chciałabym zaserwować "coś" innego, "coś", czego jeszcze nie było :) Tym razem poszłam w ślady Ewy Wachowicz i przygotowałam sałatkę, która urzeka szybkością przygotowania. Skład jest bardzo bogaty, ale są to "półprodukty". Idealna do wędliny, perfekcyjna jako zagryzka ;)



Składniki:
  • 200 g sera feta
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 szkl. czarnych oliwek
  • 1 szkl. zielonych oliwek
  • 1 szkl. pieczarek marynowanych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 7 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 szkl. czosnku konserwowego z ziołami
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć pokrojone na pół oliwki, osączony czosnek, pokrojone na cztery części pieczarki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, w paseczki pomidory suszone i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Pokrój sery w kostkę. Wszystko wymieszaj. Z oliwy, octu, musztardy, miodu oraz soli i pieprzu przygotuj sos vinegrait - najlepiej wymieszaj potrząsając zakręconym słoiczkiem. Polej sałatkę.