Różowa pavlova z malinami

Życzeniem siostrzeńców pavlova znów pojawiła się na naszym stole. Tym razem w wersji... różowej :) Zdziwiłam się, że dwóch dorastających nastolatków płci męskiej nie protestowało na kolor... Powód był tylko jeden - pavlova była przepyszna :)
Nie będę udawać, że to jakiś nowy przepis - ten jest idealny :)



Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 250 ml kremówki
  • czerwony barwnik w żelu
  • maliny

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru - nie przerywaj ubijania. Na sam koniec dodaj skrobię, ocet i barwnik. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na którym narysuj okrąg o średnicy dwudziestukilku centymentrów. Wyłóż na niego masę białkową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150 st. i piecz 1,5 godziny.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę połóż na paterze. Wyłóż na nią ubitą na sztywno kremówkę i udekoruj malinami.