Nutella ze śliwek - czekośliwka

Wiele lat temu jedna z firm produkujących dżemy wypuściła miks powideł i nutelli, pamiętacie? Chyba pod szyldem "czekośliwki"... Nie pamiętam dokładnie. Zresztą, nie produkują jej też od lat. 
Ale od czego jest kobieca pomysłowość? Wystarczy... czytajcie, gotujcie i cieszcie się uśmiechami dzieciaków :)

Składniki:

  • 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżki octu
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:

Na dno dużego garnka wlej ocet. Wrzuć umyte i wydrylowane śliwki i zasyp cukrem. Odstaw je na noc. Rano postaw na gazie i bez przykrycia doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 godzin - czas gotowania zależny jest od ilości wody w owocach; raz gotowałam blisko 9 godzin! 
Pamiętaj tylko, by nie mieszać!
Do gotowych powideł dodaj kakao i szybko, acz dokładnie wymieszaj.

Gotową nutellę ze śliwek - gdy w garnku będzie mniej niż połowa pierwotnej zawartości :) - przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.