Kurczak z czterdziestoma ząbkami czosnku

Francuska klasyka... Danie, które swoim składem zniechęca wielu. Danie, które swoim smakiem przekonuje wszystkich :) Czosnek po ugotowaniu - mimo ilości - nie pozostawia ostrości. Wręcz daje słodkość. Cudownie rozgrzewa. Przepyszne z bagietką. Nie dajcie się tylko podkusić - czosnku naprawdę nie trzeba obierać :)



Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 40 nieobranych ząbków czosnku
  • garść posiekanej natki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka umyj, przekrój na pałkę i udo. Posól je i popieprz. W głębokim garnku obsmaż kurczaka na złoto. Zalej go winem i bulionem. Dodaj ząbki czosnku, natkę, tymianek, liście laurowe i masło. Gotuj do miękkości. Kurczaka wyłów łyżką cedzakową i przykryj, by nie ostygł. Pozostały w garnku płyn gotuj kilka-kilkanaście minut na dużym ogniu, by odparował. Powstały sos odcedź, a czosnek i zioła przetrzyj przez sito. Sos razem z kurczakiem włóż z powrotem do garnka i podgrzej.