"Kuchnia regionalna - wczoraj i dziś" Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski

Cosnycanka, zarzutka kaszubska, pitucha, karmuszka, pokuczaj, mendrzyki, gomółki, szulmajster, karpiele, heczepecze, surojadki, sulki, flamy, kołoc czy sodra. Znacie? Kojarzycie?


Jeśli nie - to książka "Kuchnia regionalna..." wyjaśni Wam, "z czym to się je" :) Jeśli znacie i szukacie przepisu, to w tej książce na pewno go znajdziecie :)

Autorzy książki z 1978 roku zapraszają nas do wspólnego poznawania smaków z całej Polski, które jako pierwszy zaczął badać Oskar Kolberg, jeden z najwybitniejszych etnografów ubiegłego stulecia. Dzięki merytorycznemu wstępowi dra Jana Piotra Dekowskiego możemy zapoznać się z kulturą jedzenia sprzed lat, z uwarunkowaniami geograficznymi regionów, a nawet z przyśpiewkami i wierszami folklorystycznymi. Wstęp ten jest cudownym wprowadzeniem w klimat regionalnych dań, których przeróżne smaki i zapachy zebrano na kartach tej książki.

Mieszkam w Wielkopolsce, stąd pewnie moja uwaga skupiła się na daniach z tego regionu. Co mnie zaciekawiło?

- rogale wielkopolskie

- polewka z kaszy owsianej

-gicz cielęca w cieście

- kuropatwa po staropolsku

- gzik

- poznański rogal na Marcina

- śnieżki

Kto wie, może już wkrótce więcej regionaizmu na blogu? :)