Kotlet schabowy pod cebulowo-serową pierzynką

Szukając pomysłu na imieniowe "kotlety" wpadłam na przepis, który jedni nazywają "schabem po kowalsku", a inni - jak np. mój mąż - mówią, że to kotlety mojej teściowej :) Pomysł jest genialny w swej prostocie - może dlatego tak trudno na niego wpaść? :)




Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 1 jajko
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • szczypta curry
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • olej
Sposób przygotowania:

Mięso rozbij na cienkie kotlety. Jajko roztrzep z solą, pieprzem, słodką papryką i "wykąp" w nim mięso - tzn. włóż mięso do masy jajecznej i pozostaw na kilkanaście minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st. i zeszklij na oleju drobno posiekaną cebulkę. Dopraw ją curry.
Mięso wyjmij z jajka i obtocz w tartej bułce. Usmaż na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Usmażone kotlety ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, na wierzch nałóż cebulkę. Posmaruj miksem majonezu i ketchupu i posyp tartym serem. Zapiekaj do rozpuszczenia sera...