Korzenne ciasto z cukinią

Warzywa w słodyczach? Niedowiarkom czas udowodnić, że można :) Wybór padł na cukinię w cieście korzennym... Brzmi niekonwencjonalnie? O to właśnie chodzi :) Przełamywanie stereotypów to to, co lubię :) 


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. startej cukini (ze skórką)
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:

Utrzyj jajka z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj olej i dokładnie zmiksuj. Powoli dodawaj mąkę, proszek, sodę, przyprawy i cukinię. Cały czas miksuj. Dorzuć skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj. 
Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piecz ok. 1 godz. w 170 st. - do tzw. suchego patyczka.