Gruszotka - szarlotka idealna

Odkryłam idealny przepis na szarlotkę piekąc gruszotkę :) Śmiesznie brzmi, prawda? Trafiłam na przepis, który mnie oczarował. Już planując jej upieczenie wiedziałam, że będzie idealna, a każdy kolejny etap mnie w tym utwierdzał. Ciasto kruche było jak aksamit. Owoce pachniały w całej kuchni. Kruszonka miała doskonałą konsystencję... 
Nie wierzycie? Sprawdzcie sami :)


Składniki:
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 225 g zimnego masła
  • 50 ml lodowatej wody
  • 2 kg gruszek (jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 165 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj spód: wymieszaj 315 g mąki z łyżką cukru i łyżeczką soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę. posiekaj nożem. Dodaj odrobinę wody i szybko wyrób. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Skrop je cytryną i dodaj 250 g cukru, 30 g mąki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżkę cynamonu i gałkę. Wymieszaj.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim formę natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny wystawać poza formą. Owoce ułóż równo na spodzie - forma powinna być jak najdokładniej nimi wypełniona. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez 30 minut.

Ze 150 g cukru, reszty cynamonu i soli, mąki, proszku do pieczenia i roztopionego masła zagnieć kruszonkę. Posyp nią ciasto i piecz jeszcze godzinę. 

Możesz podawać na ciepło - np. z lodami i bitą śmietaną lub ostudzone posypane cukrem pudrem. Najlepsze jest następnego dnia.