Dżem z aronii i jabłek

Aronia kojarzyła mi się dotąd z sokiem i nalewką :) W internecie natknęłam się jednak na przepis na dżem... zanotowałam odręcznie na karteluszce... i musiałam przetestować :) Przecież test to moje drugie ja :) Aronia czekała na przetworzenie, a dodatkowo dostałam od sąsiada wiadro pięknych jabłek,  ekologicznych, bez oprysków, takich robaczywych :) Nie będę ukrywać,  że zapach,  który unosił się w kuchni podczas gotowania był hipnotyzujący :)




Składniki :
  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg obranych jabłek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra wody
Sposób przygotowania :

Aronię umyj, osącz. Wrzuć do garnka razem z pokrojonymi jabłkami,  cukrem i wodą.  Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.  Kilkakrotnie zamieszaj. Gorący dżem przełóż do słoików,  odwróć do góry dnem i wystudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.