Ciasto na maślance

Zdarza Wam się zmieniać recepturę ciasta tylko dlatego, że nie macie jakiegoś składnika? Jakiś czas temu prezentowałam Wam ciasto błyskawiczne z jagodami. Jego "tajnym" składnikiem był kefir... Ale gdy nadeszła ochota na ulubione ciasto, a kefiru brak... uśmiechnęła się do mnie z lodówki maślanka :) Spróbowałam. Efekt jest równie pyszny :) Morał? Kefir czy maślanka możemy piec :) 
Dzisiejsza wersja jest przepełniona malinami...




Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. maślanki
  • 500 g malin
  • 80 g płatków migdałowych
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych



Sposób przygotowania:

Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj płynne składniki - maślankę, olej i jajka. Wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie maliny. Owoce posyp płatkami migdałowymi.
Przygotuj kruszonkę - z masła, 4 łyżek cukru, 1/2 szkl. mąki i otrębów zagnieć tak, by składniki połączyły się i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce. 
Piecz 40-45 minut w 180 st.

 P.S. Jeśli nie macie płatków migdałowych możecie upiec bez nich. Oto efekt :)