Biszkopt, który nigdy nie opada

Biszkopt idealny to taki, który nigdy nie opada i ma równy wierzch, którego nie będziemy musieli ścinać. Biszkopt idealny jest puszysty i wilgotny. Biszkopt idealny to taki bez proszku do pieczenia. Zaryzykujecie?




Zdjęcia ilustrują wykorzystanie biszkoptu, "który nigdy nie opada" w moim urodzinowym torcie... Kolor zawdzięcza czerwonemu barwnikowi w żelu firmy Wilton :)


Składniki:

  • 5 jajek - w temperaturze pokojowej
  • 130 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj stopniowo cukier miksując na najniższych obrotach. Następnie dodawaj po jednym żółtku - ciągle miksując. Obie mąki przesiej przez sito i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką. 
Ciasto przelej do okrągłej formy o średnicy 23-24 cm, której spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po upoeczeniu foremkę z ciastem upuść z wysokości pół metra na podłogę (ja rozkładam na podłodze kilkakrotnie złożony koc).
Po "rzucaniu" odstaw biszkopt do wystygnięcia.