Sezon na cudownie słodkie polskie jabłka na dobre się rozkręca... Żal ich nie wykorzystywać :) Tym razem wybór padł na szarlotkę w wersji sypanej - przepis prosty, acz w smaku rewelacyjny. Znacie? Lubicie? A może coś robicie inaczej? Piszcie w komentarzach :)
Składniki:
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy manny (zwykłej, nie błyskawicznej)
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg polskich jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cynamonu
- 1 kostka masła (wcześniej - zamroź)
Sposób przygotowania:
Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj jabłka z cynamonem i sokiem z cytryny.
Tortownicę wyłóż szczelnie papierem do pieczenia - ja dodatkowo owijam tortownicę z zewnątrz folią aluminiową, bo masełko lubi uciekać szczelinami (owinięcie jest równoznaczne z brakiem dodatkowego mycia piekarnika ;))
W tortownicy kolejno układaj warstwy - 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki, 1/2 jabłek, 1/3 suchej mieszanki. Na wierzch zetrzyj na tarce kostkę masła. Piecz 60 minut w 170 st.