Śniadaniowa pasta z brokułów wg pięciu przemian

Co jakiś czas odzywa się we mnie zew zdrowego odżywiania - tym razem powrócił w postaci apetytu na pastę kanapkową z brokułów. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę więcej, niż gotowanie brokułów - dlatego też polecam ją miłośnikom tych warzyw jako alternatywny sposób spożycia. Sceptyków zachęcam do spróbowania - mój mąż, przeciwnik brokułów, nie rozpoznał ich smaku...



Składniki:

  • brokuł
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sposób przygotowania:

Ugotuj brokuł - albo w wodzie albo na parze - jak wolisz. Przestudź. Brokuł zmiksuj z miękkim masłem. Dodaj posiekany szczypiorek i pieprz ziołowy. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
Fantastycznie smakuje z kiszonym ogórkiem lub dojrzałym pomidorem.