Pączki błyskawiczne

Są słodkości, które smakują dobrze o każdej porze roku. Są przepisy, które zawsze się udają. Przepis na te pączki mamy od kilku lat. W okresie karnawału smażymy je obowiązkowo kilkakrotnie. W ciągu roku lubimy przypomnieć sobie ich smak :) Mają tylko jedną wadę - są nienadziane ;) Rozwiązuję ten problem podając w miseczce domowe powidła śliwkowe lub za pomocą szprycy je nadziewam po usmażeniu :)



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 6 żółtek
  • 15 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żółtka, drożdże i oliwę dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie podgrzej mleko, dodaj cukier i margarynę. Wymieszaj. Do mlecznej mieszanki dodaj żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Odstaw do wyrośnięcia.
Pączki nakładaj na głęboki rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Smaż na rumiano z obu stron - my smażymy we frytownicy :)