Orzeźwiający chłodnik z melona

Gdy upał doskwiera, apetyt nie dopisuje, poszukuję przepisów na dania, które nie tylko ochłodzą organizm, ale też rozbudzą chęć na coś pysznego :) Wielokrotnie widziałam przpeisy na zupę-chłodnik z melona. Postanowiłam spróbować. W lodówce chłodził się melon gaia, z włoskiego tygodnia w Lidlu została mi szynka parmeńska i grissini... Test wypadł pomyślnie :)
Inspiracją był przepis z Akademii Smaku Siemens.




Składniki:

  • 1 melon gaia
  • sok z 1 cytryny
  • spora szczypta mielonego imbiru
  • 8 listków świeżej mięty
  • różowa sól himalajska
  • odrobina chilli
  • szczypta pieprzu kolorowego mielonego
  • szynka parmeńska
  • grissini

Sposób przygotowania:

Melona umyj, przekrój, usuń pestki i wydrąż za pomocą łyżki. Miąższ zmiksuj z sokiem z cytryny, imbirem, chilli, solą i pieprzem oraz listkami mięty. Do momentu podania - przechowuj w lodówce. 
Podałam chłodnik w połówkach melona z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską.