#jedzjabłka - pomóż polskim sadownikom

Nie sposób przeoczyć społecznościowej akcji #jedzjabłka :) Jest ona odpowiedzią na wstrzymanie przez Rosję importu polskich owoców i warzyw. Jeden z dziennikarzy zaproponował: "Postaw się Putinowi - jedz jabłka, pij cydr". Akcja chwyciła :)


Idea jest rewelacyjna - nie tylko możemy pomóc polskim sadownikom i rolnikom, ale też jednocześnie możemy zadbać o własne zdrowie: przecież nasze, polskie jest najlepsze :)

Warto jednak pamiętać, że do Rosji eksportowane są jabłka zebrane we wrześniu i w październiku. Te, które jadamy teraz nie nadają się do przechowywania.

Ale że warto jeść jabłka przez cały rok - podrzucam garść przepisów z bloga do częstego wykorzystywania :)

ŚNIADANIE:

- zapiekanka owsianka z jabłkami pod bezową pianką
- owsianka według pięciu przemian

OBIAD:
- kompot z rabarbaru i jabłek

DESER:
- cynamonowe muffiny z jabłkami
- szarlotka z Tatr
- cynamonowe marzenie
- crumble jabłkowy
- jabłecznik z budyniową pianką
- piernikowe ciasteczka owsiane z żurawiną i rodzynkami
- tradycyjny polski skubaniec
- ciasteczka owsiane z rodzynkami
- ciasto bananowe z jabłkami
- ciasto jabłkowe - cały sad w jednym cieście

KOLACJA:
- sałatka warzywna