Jak gotować kukurydzę?

Piękny słoneczny dzień na polskiej nadbałtyckiej plaży... I wędrujący między ręcznikami sprzedawca popcornu, orzeszków w karmelu i... gotowanej kukurydzy :) Właśnie jej smak ma dla nas ostatni pobyt nad morzem... Moja już-prawie-czterolatka zachwyciła się smakiem kukurydzy. Po powrocie musiałyśmy ją ugotować.  Ale jak "to" się robi? Po lekturze kilku stron internetowych z poradami powstał ten oto przepis :)



Składniki :
  • Kukurydza w kolbach
  • Woda
  • Cukier
  • Mleko
  • Sól
  • Masło
Sposób przygotowania :

Kukurydzę umyj, oczyść z włosów.  Włóż do zimnej wody. Na 2 l wody dodaj łyżeczkę cukru i 50ml mleka. Doprowadź do wrzenia i gotuj co najmniej 30 minut.  Po upływie tego czasu sprawdź,  czy ziarenka są już miękkie.  Jeśli nie gotuj nadal-ja gotowałam 50 minut.
Podawaj z masłem i solą.