Drożdżowe ciasto z porzeczkami do odrywania

Pamiętacie konfiturę z czerwonej porzeczki? Obiecałam Wam pyszne ciasto - spieszę więc dotrzymać słowa. Ciasto jest drożdżowe - mimo mojego lęku przez tym rodzajem ciasta. Jest moim pierwszym podejściem do ciast typu "do odrywania". Podoba mi się ta idea :)




Składniki:

  • 500g mąki
  • 50g cukru
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • sól
  • 50 g + 2 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 ml konfitury z czerwonej porzeczki
  • 50g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 75g cukru pudru
  • mąka do podsypania ciasta na stolnicy
  • masło i mąka do formy
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z 50g cukru i cukrem waniliowym, drożdżami i pół łyżeczki soli. Mleko podgrzej, a masło stop. Do mąki wbij jajka, wlej ciepłe mleko i masło. Składniki wymieszaj mikserem, następnie ręcznie zagnieć. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. 

Foremkę keksową posmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na duży kwadrat. Posmaruj ciasto konfiturą i pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Układaj po 5-6 kwadratów jeden na drugim. Następnie każdą porcję kwadratów układaj pionowo w formie - najlepiej postaw formę pionowo i układaj kwadraty "w wieżyczkę". Ciasto odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzej do 175 st. Pozostałe 2 łyżki masła pokrój na akwałki i włóż pomiędzy plasterki ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut - po 20 minutach przykryj folią aluioniową, by się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu - pozostaw do ostygnięcia.


Przygotuj lukier z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody. Polej nim ciasto i udekoruj czerownymi porzeczkami.