Ciasteczka ryżowo-kokosowe

Skąd czerpiecie przepisy? Ja chwytam każdą okazję, by wrócić do domu ze świetnym pomysłem, co ugotuję lub upiekę następnym razem. Nawet z wizyty u dentysty ;) Jak to robię? Siedząc w poczekalni przeglądam gazety i... robię telefonem komórkowym zdjęcie przepisu... Oczywiście nie pamiętam potem, co to za gazeta, ale przepisy zostają ze mną czasem na bardzo długo. Takim też jest ten - ciasteczka polecane dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia, na kleiku ryżowym :)




Składniki:
  • 1 torebka kleiku ryżowego
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura
  • sól

Sposób przygotowania:

Kleik ryżowy wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Posiekaj z masłem, a następnie dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odrywając kawałki ciasta formuj kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem. W każdej kulce zrób dołek. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 200 st. i upiecz na jasnozłoto. Do każdego wgłębienia możesz włożyć drobinę konfitur.