Chiński bulion z mięsnymi kulkami

Pamiętacie? Mnie smaki tamtego dnia wręcz prześladują. Pisałam już, że było to moje pierwsze zetknięcie z kuchnią chińską, a do tego w tak intensywnej dawce... Zupa, którą zaprezentowała nam "Kaśka" ma w sobie wszystkie towarzyszące nam na warsztatach smaki... Spróbujcie :)




Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki bulionu drobiowego House of Asia
  • 1 łyżka sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu House of Asia
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 gałązki dymki
  • 1 białko jajka
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę bulionu drobiowego. 
Mięso mielone wymieszaj z imbirem, sosem sojowym, sosem ostrygowym, olejem z sezamu i 1 łyżką bulionu. Przy użyciu łyżki rób małe kulki mięsne i wkładaj je delikatnie do wrzącej wody. Gotuj 3 minuty. 

Do miseczki włóż pokrojoną kolendrę i kilka kropel oleju z sezamu. Włóż kulki mięsne i rozlej zupę.