Łatwe ciasto drożdżowe z Kasią

Weekend to czas, kiedy najchętniej piekę ciasta. Też tak macie? Lato i owocowy sezon dodatkowo mnie motywują :)
Dzisiaj skusiły mnie swym smakiem i zapachem cudownie czerwone maliny. Dodatkowo siostra przypomniała mi o przepisie na ciasto drożdżowe, które można wymieszać dosłownie łyżką! i można nie ubrudzić się nawet jednego palca :) Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i banalnie łatwe. Koniecznie spróbujcie :)



Skąd czerpiecie pomysły na wypieki? Ja ostatnio odkryłam Moje Ciasto :)




Składniki:

Ciasto:


  • 330 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 200 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia
  • 3 jajka
  • 1 op. drożdży instant
  • 300-400 g malin


Kruszonka:
  • 1 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szkl. otrąb pszennych lub zmielonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 100 g kostki do pieczenia Kasia

Sposób przygotowania:

Na dno miski wsyp cukier. Następnie rozsyp na nim drożdże instant i polej roztrzepanymi jajkami. Zalej letnim mlekiem i roztopioną Kasią. Posyp mąką i przykryj. Odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce - zacznie "pracować". Po upływie tego czasu wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.

Przygotuj kruszonkę - z mąki, cukru, otrąb lub płatków, wanilii i Kasi zagnieć kruszonkę.

Tortownicę 23-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta, ułóż grubą warstwę malin i wylej resztę ciasta. Ciasto posyp kruszonką.



Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 50-55 minut.


Więcej inspiracji na słodkie letnie wypieki znajdziecie na Moje Ciasto. Ja już wiem, że kolejna będzie tarta z malinami