Zupa jagodowa

Pozornie pusta lodówka. Tak twierdził mąż. W zakamarkach czaiły się jednak dwa składniki, dzięki którym ten obiad był niezapomniany. Cudowna zupa jagodowa, wyglądająca jak aksamit, smakująca lasem... Inspiracja


Przy okazji przetestowałam ostatnio zakupiony makaron - w ramach włoskiego tygodnia w Lidlu. Jest świetny :)



Składniki:

  • 200 g jagód + 30g do podania
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • makaron wstążki
Sposób przygotowania:

Jagody zalej gorącą wodą i dodaj cukier. Gotuj 5 minut i zmiksuj. Mąkę rozmieszaj z 50 ml zimnej wody i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i dodaj do stygnącej zupy. Odczekaj, aż makaron nabierze pięknego fioletowego koloru, a zupa będzie chłodna. Przed podaniem posyp ją jagodami. 



Słodkie jagodowe lato

Jagodowe lato