Zupa jagodowa

Pozornie pusta lodówka. Tak twierdził mąż. W zakamarkach czaiły się jednak dwa składniki, dzięki którym ten obiad był niezapomniany. Cudowna zupa jagodowa, wyglądająca jak aksamit, smakująca lasem... Inspiracja


Przy okazji przetestowałam ostatnio zakupiony makaron - w ramach włoskiego tygodnia w Lidlu. Jest świetny :)



Składniki:

  • 200 g jagód + 30g do podania
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • makaron wstążki
Sposób przygotowania:

Jagody zalej gorącą wodą i dodaj cukier. Gotuj 5 minut i zmiksuj. Mąkę rozmieszaj z 50 ml zimnej wody i wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i dodaj do stygnącej zupy. Odczekaj, aż makaron nabierze pięknego fioletowego koloru, a zupa będzie chłodna. Przed podaniem posyp ją jagodami. 



Słodkie jagodowe lato

Jagodowe lato

Komentarze

  1. MNIAMIII!!!!
    EXTRA!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dziecinstwa i obiadów w przedszkolu :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirował mnie ten przepis. Koniecznie muszę go wypróbować. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda i smakuje :) xpierwszy raz zrobiłam w wersji zmiksowanej - i to był strzał w dziesiątkę :)

      Usuń
  4. Dla mnie to absolutnie najlepsza letnia zupa :) Pyszności!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm, brzmi i wygląda super, zupełnie bym nie wpadła na zupę jagodową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj :) - nawet z mrożonych będzie pyszna :)

      Usuń

Prześlij komentarz