Tarta z czerwoną porzeczką i kruszonką

To już nie tajemnica - uwielbiam czerwoną porzeczkę :) Tarty też niedawno pokochałam. Połączenie tych dwóch elementów - tarty i porzeczek - dało coś, czego smaku nie próbuję nawet opisać. 
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej, a w dzień podania ją po prostu upiec. Zachwyci wszystkich :)



Składniki:

  • 250g + 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
  • 50g  + 13 łyżek cukru
  • 250g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 500g porzeczek
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych

Sposób przygotowania:


Do miski wsyp 250g mąki, 50 g cukru, sól oraz pokrojone na kawałeczki 150 g zimnego masła. Zacznij zagniatać kruche ciasto i pod koniec zagniatania dodaj lodowatą wodę. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

Porzeczki odszypułkuj i umyj. Pozostaw do przeschnięcia i wymieszaj z 5 łyżkami cukru.

Wymieszaj ze sobą: mielone orzechy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i olej. 

Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wyłóż ją rozwałkowanym ciastem. Na spód wyłóż orzechową masę, następnie porzeczki z cukrem. Z 100 g masła, 1/2 szkl. mąki, 4 łyżek cukru i otrębów zagnieć krusoznkę i posyp nią tartę.

Piecz w 190 st. bez termoobiegu przez 50 minut.













Porzeczkowo mi 2014