Sałatka z bakłażana

Pamiętacie warsztaty z Haiyan Li? Pisałam o nich TU. Czas na pierwszy przepis. Sałatka z bakłażana, która dopieściła kubki smakowe także bakłażanowego sceptyka. Tajemnicą sałatki jest sos wręcz kipiący od smaków tradycyjnej kuchni chińskiej. Spróbujcie.


Niech Was nie przerażają składniki sosu. Dostępne są w delikatesach i marketach w całej Polsce. Zestaw tych przypraw jest uniwersalny dla dań kuchni chińskiej i jeśli zagustujecie w tych smakach na pewno go wykorzystacie :)

Składniki:
  • 1 mały bakłażan
  • 1 łyżka drobno posiekanego (mielonego) czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
  • 2 łyżki dressingu ryżowego House of Asia
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek House of Asia
  • 1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w podłużne plastry, a je w paski. Niezbyt grube.


Następnie ugotuj je na parze - możesz wykorzystać bambusowy koszyk (jak na zdjęciach), parowar elektryczny lub zwykły metalowy durszlak. Gotuj do momentu, aż bakłażan będzie miękki.


Przygotuj sos - połącz sos sojowy, olej sezamowy, dressing ryżowy, cukier oraz czosnek i bulion. Sosem polej bakłażana ułożonego na talerzu.