Makaron sezamowo-pikantny

Lubicie mocno doprawione dania? Ja mam takie sezonowe zapotrzebowanie na pikantne - swego czasu pepperoni zjadałam wprost ze słoika i ciągle było mi mało ;) 
Makaron, który dziś Wam polecam, ma swój rodowód w kuchni chińskiej - pamiętacie? Zwany też makaronem z mrówkami :)



Składniki:

  • 200 g makaronu Vermicelli House of Asia
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek House of Asia
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżka bulionu warzywnego House of Asia
  • 1 łyżka sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • posiekana dymka
  • 100 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Skrop olejem sezamowym i dokładnie wymieszaj.


Rozgrzej wok, dodaj olej. Po chwili wrzuć czosnek i imbir, następnie sos sambal oelek i mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy mięso się usmaży, dodaj makaron i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.


Porcje do podania posyp sezamem i dymką.