Konfitura truskawkowa z wanilią i sok truskawkowy

Prowadzenie bloga motywuje mnie do eksperymentowania :) Dotychczas robiąc dżem z truskawek dodawałam jakiś środek żelujący. W tym roku moim celem było przygotowanie zapasu przepysznych konfitur. Cel zrealizowałam z dodatkowym akcentem - różnorodności smaków :) Dziś aromatycznym truskawkom towarzyszy słodko pachnąca wanilia :) Inspiracja




Składniki:

  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 2 lasek wanilii
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:

Truskawki odszypułkuj, umyj i wrzuć do garnka. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Po tym czasie odlej sok, zagotuj go i wlej gorący rozlej do butelek - otrzymujesz w ten sposób wspaniały sok truskawkowy :)


Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Postaw na palnik i doprowadź do wrzenia często mieszając. Gotuj godzinę bez pokrywki. Zostaw do ostygnięcia. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj godzinę. Pozostaw do ostygnięcia. Cały proces powtórz - truskawki powinny się rozpadać, a konfitura powinna otrzymać już właściwą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i odwróć do góry dnem.