Konfitura truskawkowa z miętą i pieprzem

Letni smak zamknięty w słoiku. Wzbogacony pieprzem i miętą. Dzięki dodatkowi pieprzu konfitura jest lekko pikantna. Mięta wprowadza odświeżenie. Przepyszna...



Składniki:
  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 12 ziaren pieprzu kolorowego
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Truskawki odszypułkuj i umyj. Zasyp cukrem i pozostaw na noc. Rano zlej sok, zagotuj go i gorący rozlej do butelek. Będzie pyszny w zimowe wieczory :)


Truskawki wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotujemy w trzech rundach po godzinie (godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania, studzenie, godzina gotowania). Gdy otrzymamy pożądaną konsystencję, gorącą konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Polecam Wam wspaniały kuchenny przyrząd do napełniania słoików:


Możecie go kupić np. TUTAJ.