Jagodzianki z białym serem

Są przepisy, które chciałoby się powtarzać bez końca. Smaki, które nigdy się nie nudzą. Szkoda tylko, że jagodowy sezon trwa tak krótko... Dziś w menu: jagodzianki z białym serem według przepisu z mojewypieki  Nie siliłam się na eksperymenty - przepis jest idealny :)



Składniki:

  • 300 ml letniego mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 400 g sera półtłustego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 400 g jagód


Sposób przygotowania:

Do letniego mleka dodaj 60 g masła, cukier i roztrzepane jajka. Wymieszaj. 
Z drożdży przygotuj rozczyn - drożdże utrzyj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
Mąkę pszenną wymieszaj z solą. Następnie dodaj mleko i drożdże. Wyrób ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Powinno podwoić objętość. 
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, krótko wyrób i rozwałkuj na duży kwadrat.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekrój na pół w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmaruj masą z białego sera: ser + 2 łyżki masła + 2 żółtka + mąka ziemniaczana + cukier z wanilią rozgnieć widelcem.
Masę z białego sera posyp jagodami. Każdy z prostokątów złóż na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie pokrój nożem na 8-10 częsci.
Bułeczki układaj na blaszce bardzo blisko siebie. przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piecz w 200 st. przez 25-30 minut. Jeszcze ciepłe polukruj.




Słodkie jagodowe lato

Jagodowe lato