Gnocchi alla romana

Kolejny szufladowy przepis sprzed lat :) Od czasu jak prowadzę bloga skrzętnie notuję, skąd czerpię przepisy. Wcześniej nie czułam obowiązku pamiętania miejsca inspiracji. Przepis ten przeleżał swoje w czeluściach szuflady, a odkurzony okazał się strzałem w dziesiątkę. Było to moje pierwsze podejście i gwarantuję, że jedno z wielu :)


Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 g kaszy manny
  • 3 łyżki masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki soli
  • do pieczenia: 4 łyżki startego parmezanu i 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:

Wlej mleko do garnka i dodaj łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli. Gotuj na śrendim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszkę i gotuj przez 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia, dodaj drugą łyżke masła i żółtka. Dodaj starty parmezan, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Skrop wodą metalową blaszkę i wylej na nią ciepłą masę - rozsmaruj na grubość 1,5 cm. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. 
Nagrzej piekarnik do 210 st. Żaroodporną foremkę posmaruj masłem. Powycinaj kwadraty z zastygniętej kaszy. Układaj j w naczyniu tak, by nachodziły na siebie. Posyp startym parmezanem i wiórkami masła. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia. Podawaj z sosem pomidorowym.