Ciasto bananowe

Latem często wpadają mi w ręce bardzo dojrzałe banany. Uwielbiam ich słodki mączny smak i z przyjemnością mieszam z nich koktajle i robię różne bananowe ciasta. Przepis na ciasto, które Wam dziś polecam, znalazłam w moim przepastnym segregatorze, a jego pochodzenie jest mi bliżej nieznane (tzn. zupełnie nie pamiętam, jak wszedł w moje posiadanie ;)). Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a smak... kto jadł - niech komentuje :)


Składniki:

  • 80 dag bardzo dojrzałych bananów
  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag jagód goji
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

Sposób przygotowania:

Banany obierz, rozdrobnij widelcem, a następnie wymieszaj z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Do masy dodaj olej i wymieszaj. Dodaj bakalie.

Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksowej i piecz około 1 godziny w 150-160 st. (do tzw. suchego patyczka).