Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Nie piekę chleba systematycznie. Co jakiś czas nachodzi mnie jednak wielka ochota na domowe pieczywo. Sięgam wtedy po uśpiony w lodówce zakwas i czekam. Kilka dni go podkarmiam, a potem... Potem cieszę się aromatem pieczonego chleba wydobywającym się z piekarnika, a chwilę później niepowtarzalnym smakiem... 
Pierwszy raz dodałam do ciasta odrobinę suszonych drożdży - wiem, to małe oszustwo z mojej strony. Eksperyment zaliczam do udanych - chlebek pięknie wyrósł i wyśmienicie smakował...




Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj w głębokiej misce. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, aż caisto podwoi swoją objętość. Przemieszaj ponownie łyżką i przełóż do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Wierzch ciasta wyrównaj wilgotną łyżką i przykryj ściereczką. Odstaw ponownie na kilka godzin - do podwojenia objętości. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 45 miut. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia.