Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek

Próbowanie nowych smaków przynosi mi mnóstwo przyjemności, a ich powtarzanie w domowej kuchni sprawia mi olbrzymią frajdę :) Eksperymentowanie z ilością przypraw, z proporcjami składników czasem się udaje, a czasem nie. Tym razem odniosłam sukces i chętnie dzielę się z Wami smakiem, który, mam nadzieję, kiedyś spróbuję w jego ojczyznie. Hiszpańska tapenada :)




Składniki:

  • 100 g czarnych drylowanych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka osączonych z zalewy kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta chilli w proszku lub kawałek suszonej papryczki
  • mielony pieprz kolorowy 
Sposób przygotowania:

Do blendera wrzuć oliwki, kapary, obrany czosnek, natkę. Dodaj przyprawy i oliwę i zmiksuj na jednolitą gładką masę. Jeśli wolisz, by w paście wyczuwalne były kawałki oliwek, część z nich drobno pokrój i wmieszaj w pastę.
Odstaw tapenadę na co najmniej 30 minut do lodówki. Podawaj z pieczywem, wędliną, serem... Z czym lubisz :)