Syrop miętowy

Zakochałam się. W orzeźwiającym, miętowo-cytrynowym smaku. W sumie nie trzeba było mnie długo przekonywać. To jedna z trzech wersji, które przetestowałam. Nie potrafię jednak się zdecydować, która najbardziej mi smakuje :)




Składniki:

  • świeża mięta (minimum 50 gałązek)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna
Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gdy cukier będzie całkowicie rozpuszczony, dodaj do wody umytą i pokrojoną miętę (łodyżki możesz zostawić). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Zimny syrop przecedź przez gęste sito lub gazę. Do czystego syropu dodaj sok z cytryny (bez pestek!) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do słoiczków/butelek i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu.