Syrop miętowy II

Prezentuję Wam dziś drugą wersję syropu miętowego - to ten, w którym się zakochałam tego lata :) Wiem, wiem - pewnie myślicie: niewiele jej trzeba ;) Spróbujcie sami, a zrozumiecie :)


Składniki:

  • około 30 gałązek świeżej mięty
  • 50 ml wódki
  • 1 szkl. cukru
  • 400 ml wody
  • 1 cytryna


Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną miętę pokrój, zalej alkoholem i zasyp cukrem. Pozostaw na kilka godzin.
Następnie zalej wodą i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem około 5 minut i pozostaw do wystygnięcia. Zimny płyn przecedź przez sito lub gazę, dodaj sok z cytryny (bez pestek) i ponownie zagotuj. Gorący płyn wlej do butelek/słoików i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym miejscu.


Letnie Orzeźwienie 2014