Sałatka warzywna

Sałatka warzywna - nieśmiertelna klasyka :) Każdy z nas ma swój ulubiony przepis, często przekazywany z matki na córkę. Jeśli uwielbiacie własną wersję, nie namawiam do zmiany przyzwyczajeń. Jeśli jednak lubicie eksperymenty - spróbujcie tej z mojego przepisu. Zachęcam do włączania w jej przygotowanie najmłodszych członków rodziny. Moja córcia podczas krojenia składników do kolejnej michy sałatki, nauczyła się jeść groszek, pietruszkę i seler. Ogórków nigdy nie nadążam kroić, a jabłka z marchewką wspólnymi siłami muszą "chować" się przed jej zręcznymi paluszkami. Na razie tylko wyjada, a już niedługo będziemy wspólnie kroić. Kto wie, może powstanie z tego nasz mały rytuał? :)



Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 jajka
  • biała część z małego pora
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i seler umyj i gotuj w osolonej wodzie około 30 minut. Gdy warzywa będą miekkie, wyjmij je z wody i ostudź. Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obierz i pokrój w kostkę. Por umyj i drobno posiekaj. Lekko posól i odstaw na chwilę. Ogórki pokrój w kostkę, jabłka obierz i również pokrój w kostkę. Groszek odcedź.
Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, musztardą i przyprawami.