Racuchy drożdżowe

Przyzwyczaiłam się już, że co najmniej raz w tygodniu moja córcia zdecydowanym tonem tuż po otwarciu oczu oznajmia: "Mamo, chcę placuszki na śniadanie!" W ten oto sposób wszystkie znane mi przepisy na naleśniki, pancake'i i inne racuszki testuję na bieżąco. Są takie, które już nam się znudziły ;) Z racji tego, że drożdżowych wypieków z zasady się boję... do tego przepisu podchodziłam z dystansem. Niesłusznie - są łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze - przepyszne :)


 
Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut, po czym dodaj przesianą mąkę i sól. Wymieszaj. Masa powinna być bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.


Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, osącz na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.