Kanapkowa pasta warzywna wg 5 przemian

Moje zainteresowanie kuchnią pięciu przemian troszkę osłabło - to prawda. Jednak co jakiś czas razem z mamą podsycamy je, przygotowując dania z kilku nabytych w sezonie jesiennym książek kucharskich. Tym razem wybór padł na pastę kanapkową. Z warzyw. Smak - nietypowy, ale intrygujący. Smak, do którego trzeba się przekonać. Ale smak, do którego chętnie będę wracać :)



Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • 1 szkl. wody
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Marchew, pitruszkę, por, cebulę i selere obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucaj kolejno: marchew, pietruszkę, porę, cebulę i seler. Podsmaż i przełóż do rondelka. Dodaj pieprz, musztardę, sól i wodę. Duś na małym ogniu kilkanaście minut. Ostudź. Dodaj pokrojoną natkę, szczyptę tymianku i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zmiksuj za pomocą blendera.