Jajko w bułce

Potrzeba matką wynalazku. Sobota rano. W szafce z pieczywem tylko czerstwe bułki. Nie ma chętnych, by iść do sklepu po świeże. Chwila zastanowienia, przegląd lodówki i... uruchomienie piekarnika :) Nim piekarnik się nagrzeje, śniadaniowe danie już prawie gotowe. Nim rozbudzicie się nad filiżanką kawy, ciepłe i aromatyczne śniadanko wjedzie na stół:)


Składniki:

  • czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • 2 plastry szynki
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 st. Bułkę przekrój na pół i wydrąż środek. Powstałe wgłębienie wysmaruj masłem, ułóż paseczki szynki, wbij surowe jajko - jedno na jedną połówkę. Posyp solą i pieprzem. Dodaj pokrojony szczypiorek i tarty ser. Zapiekaj około 15 minut (jeśli wolisz jajko mocniej ścięte, czas musisz odpowiednio wydłużyć).