Domowe masło - jak zrobić?

Każdemu zdarza się, że kupi za dużo śmietany kremówki... Każdemu może się zdarzyć, że sklepy już zamknięte, a na jutrzejsze śniadanie brakuje masełka... :)
Wiem, wiem :) Wyrób domowego masła wielu uważa za zbędny wysiłek, przecież w sklepach jest cała gama różnych tłuszczów, które zaspokajają niemalże wszystkie podniebienia. 
Osobiście lubię domowe masło w zestawieniu z ciepłym domowym chlebem, z pieczonymi ziemniakami... Niby takie samo, jak sklepowe... ale... no właśnie :) Bez dodatków chemicznych. W 100% naturalne - o ile naturalna była smietana :)



Składniki:

  • lekko kwaśna śmietana 30% - taka dzień po terminie :)
Sposób przygotowania:

Śmietanę wlej do miski i miksuj mikserem - po kilku minutach otrzymasz bitą śmietanę, po kolejnych śmietana zacznie się rozwarstwiać i pojawi się masło i maślanka. Gdy oba składniki są dobrze widoczne, wyłącz mikser, a powstałą masę osącz na gęstym sitku lub gazie. W ten sposób odlejesz maślankę - możesz drewnianą łyżką pozostałą na sicie masę odcisnąć. Musisz pozbyć się wszystkiego, co pływa, gdyż pozostała maślanka może powodować jełczenie masła.
Powstałą osełkę schłódź w lodówce i... gotowe :)