Cukinia z grilla

Letnie grillowanie sprzyja nowym testowaniu nowych smaków i zapachów. Spacer po ogrodzie przypomina równocześnie, że na grządce rosną przyprawy nieśmiertelne :) Znacie czosnek? Tymianek? Szałwię? Wystarczy wyjść z domu, a półka z przyprawami z najlepszego sklepu będzie mogła się schować :) Przyznam się Wam do czegoś... Ja tymianek w swoim ogrodzie odkryłam dopiero w tym roku (a rośnie już chyba z 8 lat?) ;)


Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • świeży tymianek


Sposób przygotowania:

Zmiksuj za pomocą blendera obrany czosnek z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Cukinię potnij - według uznania  - albo na równej grubości długie plastry albo na plastry okrągłe. Poplastrowaną cukinię ponakłuwaj widelcem i wysmaruj marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5-8 minut z każdej strony - cukinia musi być lekko brązowa, miękka, ale nadal jędrna. 
Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs  z grilla.



Lato w pełni!