Aksamitne mięso na kanapki

Przepis na kanapkowe mięsko skradł nasze serca - idealnie wilgotne, pyszne i... zdrowe, bo domowe! Zawsze wiemy, co jest w środku (no pod warunkiem, że znamy zwierzaka, z którego pobraliśmy fragment mięsiwa ;)) Mięsko, które z czystym sumieniem serwuję córce, które w formie ciepłej może też służyć jako danie obiadowe... 



Składniki:

  • 1 kg mięsa - szynka wieprzowa bez kości, pierś z indyka, karkówka...
  • 2 l wody
  • 1/3 szkl. soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolendry

Sposób przygotowania:

Wieczorem - w 1 szkl. wody rozmieszaj majonez i przyprawy. Dodaj do pozostałej wody, zagotuj i zostaw do wystygnięcia.
Następnego dnia do zimnej zalewy włóż mięso i zagotuj. Gotuj 5-7 minut. Następnie zostaw do następnego dnia w zalewie. Drugiego dnia ponownie zagotuj i gotuj 5-7 minut. Odstaw do wystygnięcia. Mięsko jest gotowe do spożycia :)