Zupa nic

Zupa nic to moje lekarstwo na smutki. Gorące mleko o waniliowym smaku i lekkie chmurki. Słodkie, delikatne. Serwuję ją na śniadanie jako rozkoszną alternatywę dla płatków z mlekiem w dni, w które nie muszę się śpieszyć, kiedy mogę celebrować poranek z najbliższymi. 





Składniki:
  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki pasty z wanilii

Sposób przygotowania:

Z żółtek, 50 g cukru i cynamonu utrzyj kogel mogel. Z białek i reszty cukru ubij pianę.
Mleko zagotuj, zmniejsz płomień i na powierzchnię mleka kładź małe bezowe chmurki: łyżką nabieraj małe porcje piany i po 3-4 szt. gotuj na mleku. Odwracaj na drugą stronę i po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.
Ugotowane beziki układaj na talerzach, na których będziesz serwować zupę. Do mleka dodaj ziarenka z laski wanilii lub pastę, ponownie zagotuj. Do utartego wcześniej kogla mogla dodaj kilka łyżek gorącego mleka i rozmieszaj. Następnie wlej otrzymaną masę do zdjętego z ognia mleka i rozmieszaj rózgą. Ubijaj, aż zupa lekko zgęstnieje. Wlej ostrożnie na talerz z bezikami.