Zupa krem z topinamburu

W procesie przygotowywania potraw jest coś takiego, co skłania mnie do eksperymentowania. Jest tyle smaków, tyle możliwości ich połączenia... Są produkty, których nigdy jeszcze nie widziałam na własne oczy. Są produkty, których smaków nawet się nie domyślam. Tak też było z topinamburem. Słyszałam, że jest. Słyszałam, że smaczny. Ale przecież musiałam sama spróbować :) Inspiracja




Składniki:

  • mały korzeń selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • biała część pora
  • 1 mała marchewka
  • 250 g obranego topinamburu
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sposób przygotowania:

Warzywa (poza porem) obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do bulionu i zacznij gotować. W między czasie pokrój por w krążki i podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Dodaj do bulionu z pozostałymi warzywami. Wsyp tymianek i dodaj sok z cytryny.Gotuj do miękkości, a pod koniec gotowania przypraw. Zdejmij z ognia i po przestygnięciu zmiksuj za pomocą blendera.