Pasztet świąteczny

Ten przepis jest z nami od lat. Zawsze smakuje tak samo - idealnie. Serwowany z sosem tatarskim zadowala najbardziej wymagające podniebienia. Prawdą jest, że wymaga nieco pracy, ale każdy kolejny zachwyt nad smakiem i konsystencją nam to wynagrodzi :)




Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • włoszczyzna - taka, jak na rosół
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 500 g słoniny lub boczku
  • czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • vegeta
  • ostra papryka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Karkówkę ugotuj z włoszczyzną, zielem i liściem laurowym. Pozostaw do wystygnięcia.
Wątróbkę umyj, osusz i podsmaż z cebulką pokrojoną w piórka. 
Słoninę (boczek) podsmaż.

Wystudzone mięsa zmiel z warzywami z karkówki. Dodaj namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Włóż do keksówki i piecz 1 godzinę w 200 st.








Komentarze

  1. Uwielbiam, na pewno spróbuję, bo dobre mięsko na pasztet, a nie wołowiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie, w przepisie na pisała Pani że podsmażyć boczek. W jaki sposób to należy zrobić, pokroić go na mniejsze kawałki czy w całości, co z tłuszczem który się z niego wytopi? z góry dziękuję za odpowiedz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. boczek (słoninę) należy pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć i zmielić, a tłuszcz wlać do pasztetu :)

      dziękuję za to jakże ważne pytanie :)

      Usuń
    2. a ja dziękuję za odpowiedz:)
      Będzie to mój pierwszy pasztet który planuję zrobić na święta, mam nadzieje ze się uda:)
      Może ma Pani jeszcze jakieś złote rady dla początkującej?
      Pozdrawiam,

      Usuń
    3. zachęcam do systematycznego przeglądania bloga i zadawania pytań - chętnie odpowiem :)

      Usuń
  3. Monika, będę robić! Tylko czy jaja surowe??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! wyrabiasz masę jak na mielone :) potem do foremki i pieczesz
      :)

      Usuń

Prześlij komentarz