Pasztet świąteczny

Ten przepis jest z nami od lat. Zawsze smakuje tak samo - idealnie. Serwowany z sosem tatarskim zadowala najbardziej wymagające podniebienia. Prawdą jest, że wymaga nieco pracy, ale każdy kolejny zachwyt nad smakiem i konsystencją nam to wynagrodzi :)




Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • włoszczyzna - taka, jak na rosół
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 500 g słoniny lub boczku
  • czerstwa bułka
  • 3 jajka
  • vegeta
  • ostra papryka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Karkówkę ugotuj z włoszczyzną, zielem i liściem laurowym. Pozostaw do wystygnięcia.
Wątróbkę umyj, osusz i podsmaż z cebulką pokrojoną w piórka. 
Słoninę (boczek) podsmaż.

Wystudzone mięsa zmiel z warzywami z karkówki. Dodaj namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Włóż do keksówki i piecz 1 godzinę w 200 st.