Pasztet jajeczny

Od pewnego czasu jestem zafascynowana daniami kuchni wegetariańskiej... Niestety wśród moich bliskich brakuje zwolenników takiej diety, więc nadal na stole króluje mięso :) Przy każdej jednak okazji staram się przygotować coś, co odbiega od tradycyjnej mięsnej diety. Wybór tym razem padł na pasztet... z jajek i pieczarek. Spróbujcie :) Inspiracja




Składniki:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 surowe jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Usmaż je na niewielkiej ilości oleju, dodając kilka kropel soku z cytryny. Wyłóż podsmażone do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. 
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Wyłóż do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
Szczypiorek pokrój w drobną kostkę.
Wymieszaj ze sobą pieczarki, cebulkę, jajka, szczypiorek, osączony groszek i starty ser. Dodaj jajka, śmietanę i majonez. Dopraw do smaku.
Masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piecz w 200 st. przez około godzinę.
Wyśmienicie smakuje z sosem tatarskim.