Naleśnik śniadaniowy

Dzięki naszej wizycie na Targu Śniadaniowym w Poznaniu miałam okazję podejrzeć rewelacyjny przepis na naleśniki śniadaniowe... Na profesjonalnej naleśnikarni mistrzowie naleśników tworzyli cuda, które spróbowałam przygotować w domu, na zwykłej patelni teflonowej... Eksperyment zaliczam do bardzo udanych - smak trafiony bezbłędnie :)



Składniki:

  • ciasto naleśnikowe: 3 jajka + 1 szkl. mleka + 1,5 szkl. wody + szczypta soli + mąka (niestety wsypałam na oko - ciasto musi być dość rzadkie, by się pięknie "rozlewało" po patelni)
  • rukola
  • surowe jajka
  • mozzarella tarta - wiórki
  • plastry szynki konserwowej
  • sos pomidorowy/ketchup/chutney
  • posiekany szczypiorek
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Rozgrzaną patelnię posmaruj za pomocą ręcznika papierowego olejem. Zmniejsz ogień pod patelnią i wylej na patelnię jedną wazówkę ciasta i poruszając patelnią rozprowadź ciasto na całej powierzchni.
Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, przewróć na drugą stronę. Na usmażoną stronę naleśnika (wciąż pozostającego na patelni) wybij jedno surowe jajko i za pomocą łopatki rozprowadź jajko po powierzchni ciasta.
Gdy zacznie się lekko ścinać, posyp tartą mozzarellą, szczypiorkiem, połóż plaster szynki, kilka liści rukoli i polej kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Złóż w kopertę (nadal na patelni) i zsuń na talerz...