Mazurek czekoladowy

Mój pierwszy mazurek. Skok na głęboką wodę, bo pieczony w Wielki Piątek. Mógł się nie udać. Zaryzykowałam... Warto było :) Jedno z lepszych ciast wielkanocnych... Inspiracja


Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: bakalie (u mnie płatki migdałowe, skórka pomarańczowa i wiśnie kandyzowane z Lidla)


Sposób przygotowania:

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. 
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i przenieś na formę. Wylep dokładnie spód. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.


Masę krówkową zmiksuj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylej na ciasto. Wyrównaj. Ozdób bakaliami.

[edycja 3.04.2015]


Mazurek czekoladowy w wersji 2015 :)



.