Gofry z piekarnika

Pamiętacie jeszcze moją paczkę z Lidla? Były tam tajemnicze formy silikonowe do gofrów. Długo się zastanawiałam, jak to? tak z piekarnika? to się uda? Spróbowałam i... już szukam kolejnych przepisów do przetestowania :) Gofry są bardziej biszkoptowe, niż te z gofrownicy. Mnie bardzo smakują. Warte wypróbowania :) Inspiracja



Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj. Do masy stopniowo dodawaj białka i wymieszaj delikatnie łyżką. Wlewaj do formy na gofry - do całkowitego wypełnienia foremek. Wstaw do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piecz przez 20 minut.



Nam najbardziej smakowało z sokiem malinowym. Mojej córce natomiast z bitą śmietaną i kolorową cukrową posypką z Lidla :)