Ciepła sałatka makaronowa

Przepis na tę sałatkę podrzuciła mi mama. Najpierw byłam sceptyczna - jak to, sałatka na ciepło? Jak to jeść? Zaryzykowałam. Powstała sałatka, którą niektórzy z degustujących nazywali zapiekanką ;) Pożywna, rozgrzewająca, pyszna. 




Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki
  • 500 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek. 
Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj. 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.