Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Jedni czekają na sezon i wtedy pieką ciasta z owocami. Inni mrożą owoce i cieszą się ich smakiem cały rok. Nieważne, czy jesteście w jednej czy w drugiej grupie. Tego ciasta warto spróbować i w sezonie i poza nim. I z czerwoną porzeczką, i z innymi owocami, bo dlaczego nie? Inspiracja



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 kg czerwonej porzeczki - u mnie mrożona
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego domowego
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj do niej stopniowo 200 g cukru i ubijaj nadal, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Wtedy zacznij dodawać po jednym żółtku - nie przestawaj ubijać. Musi powstać prawie biała masa. Dodawaj do masy stopniowo 300 g mąki, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wszystko delikatnie połącz mieszając łyżką. Stopniowo dodaj też olej. Delikatnie wymieszaj. 
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż czerwoną porzeczkę - jeśli używasz świeżej, umyj i oderwij ogonki. Całość posyp kruszonką zagniecioną z 200 g mąki, 100 g cukru, cukru waniliowego i masła. 
Piecz 50 minut w 180 st.



Piknik majowy